flip it

Som "taterunge" var han ikke velkommen noe sted.

Elias Akselsen

Elias Akselsen har gitt Norges overgrep mot taterne/romanifolket/de reisende en stemme og et ansikt. Han er en viktig formidler av romanifolkets tradisjoner og kultur.

Akselsen ble født 27. september 1947. Allerede som barn ble han utsatt for forfølgelse fra norske myndigheter og fra kirken. Som "taterunge" var han ikke velkommen noe sted. Moren hans ble blant annet nektet å kjøpe kaffe og kaker på kafeer. Hvis hun nektet å gå ut av kafeen, kom politiet og kastet ut både henne og barna. Dette skjedde flere ganger i oppveksten hans. Mange har hørt slike historier fra tiden med raseskille i sørstatene i USA. Det var slik i Norge også. Selv har Akselsen sammenlignet det med apartheidtiden i Sør-Afrika.

Skammens Stein 1920X717

Visste du at...?

«En tater på vandring» er den første dokumentaren som ble laget om Elias Akselsen.

«Skammens stein» er en fellesgrav på Ris kirkegård i Oslo, der blant annet tatere brukt i forskning på lobotomi ved Gaustad sykehus ligger begravet.

Akselsen var bare 11 år gammel da han ble arrestert første gang. En koffert hadde kommet på avveie, og han og lillebroren ble mistenkt uten grunn. Akselsen tilbrakte natten i arresten mens han forsøkte å trøste den ni år gamle broren. Fulle folk som ble fengslet i cellene ved siden, skjelte ut barna og urinerte inn til dem.

Som barn var Akselsen alltid redd for å gå forbi skoler, byer og andre steder hvor det kunne være politi eller andre myndighetspersoner. Han gikk aldri på skole, og lærte å skrive og lese mye senere, av sine egne barn.

Drøftings-oppgaver

Hva er årsaken til at Elias og broren ble arrestert?

685140976 435Eb57Eb2 O

Visste du at...?

Romanifolket/tatere ble første gang omtalt i Norden på 1500-tallet. Innledningsvis ble folket godt mottatt.

I 1536 ble de første utvisningsordrene på romani/tatere utstedt av kongen, og noen år senere ble de lyst fredløse.

På slutten av 1500-tallet ga kongen ordre om at alle omstreifere skulle fanges og deretter henrettes. Dette rammet i stor grad tatere. En rekke lover ble innført i tur og orden for å forhindre "omstreifing"; passtvang, løsgjengerloven, forbud mot hestehold osv

Romanifolk/tatere ble også nektet dåp/vigsel/begravelse av kirken, de ble tvangssterilisert og lobotomert. Foreldre ble også fratatt barna sine.

Barna som ble tatt

Akselsen har fortalt om en gang norske myndigheter omringet en taterleir og tok alle barna, både han og 57 andre. Han har fortalt at de pleide å slå leir ved svenskegrensa så de kunne flykte hvis de hørte at politiet/lensmannen var på vei, men denne gangen klarte norske myndigheter å lure dem. De fleste barna klarte heldigvis å hoppe av lasteplanene under transporten til Kongsvinger, og flyktet tilbake til familiene.

Den eneste som ikke kunne flykte, var en 5-6 måneder gammel baby som hadde blitt revet ut av morens armer. Babyen var plassert ved siden av en av lastebilsjåførene, så ingen kunne hjelpe ham. Moren så aldri babyen igjen. Hun tok sitt eget liv. Akselsen har fortalt at han fortsatt kan høre lyden av morens gråt.

Mange andre barn ble tatt av norske myndigheter. Overgrepene stanset heller ikke med det. Akselsen har fortalt at barn som tisset i senga ved ankomst på barnehjemmet, i skrekk over å ha blitt tvunget bort fra foreldrene, kunne bli regnet som åndssvake (det vil si dumme/evneveike). Dermed ble de sendt til Gaustad sykehus.

Akselsen har fortalt hvordan taterne bare klarte seg med hjelp fra fattigfolk; småkårsfolket var stort sett de eneste som tok dem godt imot. En av dem var Alt Prøysen.

I tenårene dro Akselsen til Sverige, der han levde som reisende store deler av 1960- og 1970-tallet. Han sang det han selv har kalt "rennesteinssanger". Han ble blant annet kjent med den store svenske trubaduren Cornelis Vreeswijk, som selv hadde bakgrunn som reisende fra Nederland. Akselsen er i dag en høyt respektert og flere ganger prisbelønnet vokalist.

Som Akselsen sier selv: Han har tilgitt overgrepene mot ham og andre, men han vil aldri glemme.

Drøftings-oppgaver

Hvilken betydning har Elias Akselsen for kunnskapen om romanifolk/tatere i Norge?

Les mer

aldrimer22juli.no: Nasjonale minoriteter i NorgeNorske romanifolk/tatereFinnes rasisme og etnisk diskriminering i Norge i dag?

Utdanningsdirektoratet sitt hefte om romanifolk/tatere: http://www.udir.no/contentassets/2bf7d00bc0c040d28...

Portrettintervju hos NRK med Elias Akselsen: https://tv.nrk.no/serie/viggo-paa-loerdag/NNFA58041010/10-04-2010#t=0s


Bilder: 

  • Skammens stein. Foto: Trygve Indrelid 2014
  • Elias Akselsen opptrer. Foto: Gunnar Danielsen/Flickr 



Sist oppdatert: 19/12/2016 13:37