flip it

Benjamin-drapet gjorde at kampen mot rasisme ble et viktig tema i Norge og mange engasjerte seg i etterkant.

Benjamin-drapet

Benjamin Labaran Hermansen (født 29. mai 1985) ble knivdrept 26. januar 2001 på hjemstedet sitt, Holmlia i Oslo.

De tre gjerningspersonene var aktive i den nynazistiske organisasjonen Boot Boys og drapet var klart rasistisk motivert. Det kom som et stort sjokk i den norske offentligheten og bare noen dager etterpå var 40 000 mennesker samlet i fakkeltog i Oslo sentrum.

Visste du at...

Vær stolt-festivalen arrangeres hvert år på Holmlia. Den begynte som en markering etter drapet på Benjamin og for å snu inntrykket av Holmlia til noe positivt.

Det er en festival spesielt for de unge i bydelen og for å feire mangfoldet der.

På den skjebnesvangre kvelden sto han med en kamerat og pratet utenfor nærbutikken sin da en bil kom og to truende menn kom ut av den. De begynte å løpe etter de to guttene og klarte å innhente Benjamin, som falt om. Da stakk de han ned med kniv og han døde på stedet.

Holmlia er en multikulturell bydel i Oslo og ungdommene der ble veldig preget av det som skjedde. Benjamin-drapet gjorde at kampen mot rasisme ble et viktig tema i Norge og mange engasjerte seg i dette etter drapet.

Drøftings-oppgaver

Hvorfor tror du noen enkeltpersoner ender opp med å bruke rasistisk vold mot andre mennesker og til og med begå drap?

Visste du at...

På coveret av Michael Jacksons plate ”Invincible” står det en hilsen til minne om Benjamin.

Både Karpe Diems "Kunsten å være inder" og Nico & Vinz' "Go loud" nevner Benjamin i tekstene sine

Hermansen ble gravlagt 6. februar 2001. Da ble sangen "Song to Benjamin" presentert for andre gang (første gang var for ungdommene i nærmiljøet). Sangen ble senere spilt inn i studio med artister som Noora Noor og Briskeby. 1. november 2002 ble det avduket en byste av Hermansen på stedet der han ble drept, med teksten «Glem ikke». Ideen kom fra vennene hans på Holmlia.

Visste du at...

På 90-tallet var det flere organiserte høyreekstreme og nynazistiske grupperinger i Norge og det var flere store demonstrasjoner mot dem.

Den høyreeekstreme organisasjonen "Folkebevegelsen mot innvandring ble på et tidspunkt møtt med 10 000 motdemonstranter på Youngstorget i Oslo.

Ole Nicolai Kvisler, Joe Erling Jahr og Veronica Andreassen ble dømt for drapet. De hadde tilhørt et nynazistisk miljø rundt Holmlia og østkanten i Oslo i flere år. Mange av dem hadde terrorisert mennesker med ikkevestlig bakgrunn og malt hakekorsgraffiti. Benjamin og vennene hans var aktive antirasister og flere i miljøet hadde allerede opplevd trakassering fra de nynazistiske gjengene.

Drøftings-oppgaver

Hvorfor tror du det er viktig for Holmlia-ungdommene å være stolte?

800Px Holmlia Senter

I 2002 ble Benjamin-prisen opprettet. Prisen deles ut hvert år. Den går til skoler som arbeider godt mot rasisme og diskriminering: http://www.benjaminprisen.no/

På 10-årsdagen for drapet i 2011 gikk det 5000 mennesker i minnetog i Oslo sentrum, og daværende statsminister Jens Stoltenberg holdt tale.

Nylig ble den siste av drapsmennene sluppet ut av fengsel. Mange ting tyder på at han fortsatt er aktiv i nynazistiske miljøer. Moren til Benjamin Hermansen, Marit Hermansen har kritisert det hun mener er mangelfull kriminalomsorg og at fengselsvesenet ikke klarte å få han ut av den nynazistiske tankegangen.

Les mer

Benjamins minnefond: http://www.benjaminsminnefond....

Nrk: https://www.nrk.no/emne/drapet...

Bilder:

  • Fakkeltog for Benjamin Hermansen på Youngstorget 26. januar 2011. Kilde: Rødt Nytt/Wikimedia
  • «Vær stolt» sto det på banneret til Holmlia-ungdommen i fakkeltoget. Kilde: Rødt Nytt/Wikimedia
  • Holmlia senter. 2009. Foto: Anne-Sophie Ofrim/Wikimedia

Sist oppdatert: 27/01/2020 09:46